Schuldsaldoverzekering
Wat is een schuldsaldoverzekering?
Een schuldsaldoverzekering is een Tak 21 overlijdensverzekering die financiële bescherming biedt aan je nabestaanden. Bij overlijden gedurende de looptijd van je lening vergoeden wij het openstaande kredietbedrag geheel of gedeeltelijk. Hierdoor kunnen je nabestaanden zich zonder zorgen richten op de afbetaling van de lening.
Wat dekt een schuldsaldoverzekering?
De schuldsaldoverzekering zorgt ervoor dat het openstaande krediet geheel of gedeeltelijk wordt afgelost bij overlijden. Er zijn drie regelingen binnen de schuldsaldoverzekering: 50% + 50% dekking, 100% + 100% dekking of een op maat gemaakte optie.
50% + 50% dekking
Jij dekt 50% van het geleende bedrag, en je partner dekt de andere 50%. Bij overlijden van een van beiden blijft de overlevende verantwoordelijk voor de helft van het resterende bedrag aan de bank, terwijl de andere helft gedekt wordt door de schuldsaldoverzekering.
100% + 100% dekking
Zowel jij als je partner dekken elk 100% van het geleende bedrag. Bij overlijden van een van beiden tijdens de looptijd van de lening, wordt het resterende bedrag van de hypotheek volledig afgelost, waardoor de lening volledig wordt vereffend.
Optie op maat
Deze regeling houdt in dat je samen met de financiële instelling het inkomen van beide partijen bekijkt en een specifiek percentage afspreekt.
Wat zijn de kosten van de schuldsaldoverzekering?
Om de premie te berekenen, hanteren we diverse criteria. Je betaalt de premie op een vaste maandelijkse vervaldag via domiciliëring. Elke maand wordt de premie opnieuw berekend op basis van het openstaande kredietbedrag. Zelfs bij gedeeltelijke vervroegde terugbetaling van de lening blijf je altijd voor het juiste bedrag verzekerd.
Sommige verzekeraars bieden ook de mogelijkheid aan om de schuldsaldoverzekering in één keer te betalen voor het volledige bedrag.
Is een brandverzekering verplicht?
Of een brandverzekering verplicht is, hangt er vanaf of je huurder, verhuurder of eigenaar bent. Als huurder of verhuurder is een brandverzekering afsluiten verplicht. Voor eigenaars is dit in theorie niet het geval maar in de praktijk wordt dit vaak door de bank als voorwaarde gesteld om een hypothecaire lening te kunnen krijgen.
Brandverzekering als huurder
Sinds 1 januari 2019 ben je in Vlaanderen verplicht om een brandverzekering af te sluiten als huurder. Je hebt een brandverzekering voor huurders nodig wanneer je een huis, studentenkot of appartement huurt. Dit om ervoor te zorgen dat je de huurwoning in oorspronkelijke staat kan terugbezorgen aan de verhuurders.
Bovendien dien je ook jouw aansprakelijkheid tegenover derden te verzekeren. Dit verzekert je tegen schade die je aan derden toebrengt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een lekkende douche in jouw appartement waardoor jouw onderbuur waterschade in het plafond oploopt. De brandverzekering komt dan tussen in de herstellingskosten die hiermee gepaard gaan.
Het is tevens verstandig je inboedel te verzekeren. Dat zijn alle eigen spullen, zoals meubels, keukenapparaten, kledij,..
Brandverzekering als verhuurder
Je bent verplicht als verhuurder in Vlaanderen om een brandverzekering af te sluiten. Net zoals voor jouw eigen woning kan je best jouw brandverzekering als verhuurder in nieuwwaarde nemen. Je huurder betaalt alleen maar herstellingskosten van schade die rechtstreeks door hem/haar veroorzaakt is. Vliegt door een zware storm een tak door het raam, dan zal het aan jou, de verhuurder, zijn om jouw brandverzekering aan te roepen. Ook voor schade aan de gemeenschappelijke elektriciteitskasten en dergelijke kan je beroep doen op je verhuurder-brandverzekering.
Wat kost dat?
De prijs van een brandverzekering is afhankelijk van een aantal factoren:
- Hoger risico door het gebruik van bepaalde materialen
- Hoger risico op inbraak door afgelegen woonplaats
- Verschillen in dekking en uitbetalingsvergoedingen tussen de verscheidene verzekeraars
- Optionele dekkingen
- Waarde van de woning of het appartement
- Hoogte van de franchise
Welk bedrag is verzekerd?
Het dekkingspercentage van de schuldsaldoverzekering geeft aan welk percentage van het openstaande kredietbedrag verzekerd is. Een ideaal percentage is 100%, waardoor je erfgenamen of medekredietnemers de lening niet hoeven terug te betalen bij overlijden.
Hoe wordt de premie van een schuldsaldoverzekering berekend? De premie wordt berekend aan de hand van de volgende criteria:
- Verzekerd bedrag.
- Leeftijd van de verzekerde: hoe ouder, hoe duurder de premie.
- Gezondheidstoestand en levensstijl van de verzekerde: bijvoorbeeld, rokers betalen doorgaans een hogere premie dan niet-rokers.
Een schuldsaldoverzekering is niet verplicht, maar in de praktijk onmisbaar bij een hypotheeklening. In een druk leven, waar financiën cruciaal zijn en een gezonde levensstijl niet altijd vanzelfsprekend is, biedt deze verzekering gemoedsrust.
Wat is meestal niet verzekerd?
- Overlijden van de verzekeringnemer door opzettelijke daad of op aansporing van de begunstigde van het contract.
- Overlijden van de verzekeringnemer na zelfmoord binnen het jaar na de inwerkingtreding van het contract.
- Overlijden van de verzekeringnemer in België door deelname aan een (burger)oorlog.
Contacteer ons hieronder om jouw specifieke situatie te bespreken.